Etiketter

, , , , , , , , , , , , ,

Skrev ju om att ja börjat nöta handtäcken, å vi nöter å nöter, men vet inte om det ger resultat eller inte eller så anser hon det e onödigt att kunna för så fort det kommer minsta lilla störning så släpper hon allt! Men det e bara att fortsätta nöta, det kan ju va att det e ganska nytt att bo här fortfarande.


Sen hitta ja en video på youtube om hur dom lär in att varna för ångest, ja täva kan ju varna när det blir för jobbigt för mig men då e det redan försent. Denna video visa hur man shjepa in ett önskat beteende ihop med ett ljudligt kommando och ett handtäcken, handtäcknet är det man vanligtvis gör när man börjar få ångest eller när det e jobbigt överlag.

Så stackars täva får lära sig att gilla handtäcken varken hon vill eller inte. Jag vet ju hur ja gör när det är jobbigt så ja ska bara få henne att trycka hårdare på mitt ben med sin nos, blir som en frysmarkering ihop med fokus. Mitt handtäcken blir mitt fingerduttande. Ja duttar fingertopparna mot tummen från pekfinger till lillfinger och tillbaka, när det börjar bli ännu jobbigare blir det bägge fingrarna å tillslut börjar ja skruva på mig å visa andra obehag.

Jag har ju även googlat, sökt på instagram (följer en del konton oxå), kollat på pintrest å youtube om vad det är för selar dom använder i USA (i Sverige är det en vest) och många har faktiskt julius eller kopior av olika slag men då ja vill ha ett extra handtag som ja kan hålla i så han kan leda mig, så ja känner att ja har mer stöd från henne än ett koppel ger å sett att många använder typ ett kortkloppel med krok i var ände på ca 50 cm långt som dom fäster i sidoringar eller liknande men julius har inte den fuktionen om man inte köper den med just ringar men finns bara i svart! Så jag såg att många fäster sina draghandtag, extra mobility handel i dom avlånga plastringarna som man fäster väskorna i. 


Pratat med min kära sponsor K9-Sport om att se om vi kan fixa ett sånt handtag till mig å Täva. Ja prova att använda mitt korta lydnadskoppel (oxå från honom) å det blev lagom att lägga i två lager till mig så nu vet ja hur långt det ska vara, å så inte trä i ringen utan en krok i var ände och han ska kolla på va han kan knopa ihop. När ja prova att gå en kortare träningsrunda så kände ja mer kontroll, trygghet och hon kom lagom långt fram, dock så hade ja så ont i kroppen så täva fick ha haltin i förebyggande syfte då ja ville veta att ja hade styrka att hålla henne i fall hon blev triggad av en annan hund.


Men Täva skötte sig ganska bra, hon gick bra fast det va löst koppel å ja höll i handtaget. Selen höll kan ja låva, hon gjorde ett skutt ut i skogen men det tog stopp ganska fort då hon inte alls va beredd på att ja höll henne i selen.